Русия: Атентатът на "Домодедово" е разкрит, извършителят е от Северен Кавказ

Русия: Атентатът на "Домодедово" е разкрит, извършителят е от Северен Кавказ

© Reuters

От Следствения комитет на Русия обявиха, че е установена самоличността на атентатора от взрива на летище "Домодедово" при който загинаха 35 души, включително чужденци, и десетки бяха ранени, предаде РИА Новости. Той е бил 20-годишен мъж, роден в Северен Кавказ.


От Следствения комитет съобщиха още, че атентатът е бил предназначен предимно срещу чужденците. Около 130 от пострадалите все още са в болница.


"Въпреки че името на терориста е известно на следствието, днес няма да го назовем, тъй като в момента текат следствени и оперативно-разследващи мероприятия за установяването и задържането на организаторите и на терористичния акт и съучастниците им", каза днес официалният представител на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС.




Освен това властите са арестували заподозрени в организиране на атентат на 31 декември в Москва, за който не се съобщава дали има пряка връзка с атентата в "Домодедово".


По-малко от пет дни бяха необходими на Следственият комитет на Руската федерация, за да разкрие терористичния акт от 24 януари на летище "Домодедово", предаде ИТАР-ТАСС. Говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин благодари на всички очевидци на случилото се, на всички граждани, които откликвайки на призива на следователите, са се обадили, за да споделят информация, с която разполагат.


В разследването на атентата са участвали 88 следователи и криминалисти, както и оперативни сътрудници на министерството на вътрешните работи и на Федералната служба за сигурност.


Има заподозрени по делото за атентата на летище "Домодедово" и са взети всички мерки за тяхното задържане, предаде Интерфакс, като се позова на неназован източник от силите на реда.


"За организацията и извършването на атентата в "Домодедово" са заподозрени редица лица, работи се по тяхното задържане", е заявил източникът.