Заркауи продаден за пауза в издирването на Осама
Заркауи продаден за пауза в издирването на Осама / netinfo

Бившият лидер на терористичната организация Ал Каида в Ирак Абу Мусаб аз Заркауи е бил "продаден на американците" в замяна на пауза в издирването на Осама бин Ладен и тъй като е станал "твърде силен" в очите на Ал Каида. Това посочва една от съпругите на Заркауи - Ум Мохамед в интервю за италианския в. Република, предаде Франс прес.

Според Ум Мохемед съпругът й е станал жертва на тайно споразумение между иракската съпротива, лидерите на Ал Каида и американските тайни служби за елиминирането му. Тя посочва, че в замяна американците са се ангажирали да забавят издирването на Осама бин Ладен.

"Съпругът ми стана твърде силен и без съмнение пречеше на някого. Споразуманието за елиминирането му беше сключено със сунитските групи, които го защитаваха, със съдействието на йорданските тайни служби. Иначе те  никога нямаше да успеят да го убият", отбелязва първата съпруга на Заркауи.

В. Република отбелязва, че Ум Мохамед е йорданка на около 40 години, която живее на тайно място в Европа.

Водачът на "Ал Кайда" в Ирак Абу Мусаб ал Заркауи е погребан според ислямските обичаи и традиции. Това съобщи днес Асошиейтед прес, позовавайки се на изявление на американски и иракски официални лица.

Иракският съветник по националната сигурност Муафак ал Рубайе казал за агенцията, че Заркауи е погребан на тайно място в иракската столица Багдад. Командването на САЩ потвърди погребението, но отказа подробности.

Тленните останки на Абу Мусаб ал Заркауи бяха предадени на иракските власти и бяха погребани в съответствие с ислямските обичаи и традиции, се казва в декларация на командването на силите на САЩ. Единственото изключение се отнася до деня на погребението. То не е било в деня на смъртта му, както повелява ислямът.