23.10.2005: Годишнина от нападението на театъра на Дубровка

Борис Гризлов: Тероризмът е глобална заплаха

 23 октомври 2005 | 15:31
Агенция "Фокус"София. Тероризмът е глобална заплаха и за справяне с нея са необходими съвместни действия на цялата международна общност. Това заяви днес председателят на руската Дума Борис Гризлов по повод годишнината от трагичните събития в театъра на улица “Дубровка” в Москва, предаде агенция ИТАР-ТАСС. “Трагедията на “Дубровка” и жертвите й ще останат завинаги в паметта на руските граждани. От мое име и от името на депутатите в долната камара на парламента бих искал да изразя съболезнованията си на всички пострадали при терористичната атака, както и на близките на жертвите.
Гризлов каза още, че тероризмът продължава да е сред основните проблеми както за Русия, така и за много други държави и в тази връзка Думата предприема редица стъпки за развитие на законодателството с цел борба с опасното зло.

Агенция "Фокус" припомня:

На 23 октомври 2002 г. 41 въоръжени чеченски терористи – мъже и жени нахлуват в Московския театър на ул. “Дубровка” по време на премиерата на “Норд-Ост”. Около 700 души, сред които много жени и деца, стават заложници на чеченските терористи. Терористите заплашват, че на всеки час ще убиват по 10 заложници, ако не бъдат изпълнени исканията им. Те настояват до седмица да започне изтеглянето на руските войски от Чечня. По-късно чеченците освобождават 37 заложници - главно мюсюлмани и около 20 деца. Сред заложниците има 75 чужденци, сред които двама българи. Това са 28-годишният Веселин Недков от Разград и Емилия Узунова, която е с двойно гражданство – българско и австрийско. Тя е сред загиналите заложници при атентата.
На 26 октомври в резултат на проведена операция на руските спецслужби заложниците в театралния център в Москва са освободени, а ръководителят на терористите Мовсар Бараев и 32-ма терористи са убити. Установява се, че във всеки от терористите имало от 700 гр. до 2 кг тротил. При терористичната акция загиват 128 души и стотици са ранени.

{START_COUNTER}