Доклад на Колин Пауър за 2000 г.

75 на сто увеличение на броя на жертвите на атентати през 2000 г.
САЩ посочиха държавите терористки
В черния списък няма промяна от 1993 г. насам: Ирак, Иран, Куба, Либия, Северна Корея, Сирия и Судан
Американският държавен секретар Колин Пауъл обнародва в понеделник годишния доклад на Държавния департамент за глобалния тероризъм - "Чертите на международния тероризъм - 2000". САЩ са изчислили 8-процентно увеличение на терористичните актове по света и 75 на сто увеличение на броя на жертвите от тероризъм през 2000 г., като Азия е посочена като континент с най-много загинали от терористични действия.
Извършените през миналата година терористични актове са 423 в сравнение с 392 през 1999 г., сочи годишният доклад на Държавния департамент на САЩ. Като цяло в него е набелязана тенденция за изместване центъра на международния тероризъм от Близкия изток към Южна Азия. Иначе в черния списък на държавите, подкрепящи финансово тероризма, няма промяна от 1993 г. насам: Ирак, Иран, Куба, Либия, Северна Корея, Сирия и Судан, като Хавана и Пхенян са обвинени главно в подслоняване на групировки, отдавна излезли от строя.
САЩ посочиха дейността на въоръжените албански групи, действащи в Сърбия и Македония с подкрепа от Косово, в годишния си доклад за тероризма. Докладът, който се отнася за 2000 г., не взима предвид неотдавнашните сблъсъци между албански бунтовници и македонските сили. Вашингтон посочва, че отговорността за тези сблъсъци е на въоръжени албански екстремисти. В документа се изразява тревога от дейността на Армията за освобождение на Прешево, Буяновац и Медведжа (АОПБМ), която действа в съседния до Косово район на Южна Сърбия. Споменава се и дейността на действащата в Македония Армия за национално освобождение (АНО).
В списъка с държавите, покрепящи тероризма, не фигурира Афганистан, въпреки че той се превръща в Меката на ислямизма и че е дал убежище на враг номер едно на Вашингтон - Осама бин Ладен, но липсата му в черния списък е само защото САЩ не признават официално правителството на талибаните. Пакистан също не е включен в листата, но в доклада от 91 страници се казва, че САЩ са сериозно загрижени от фактите, сочещи подкрепата на Исламабад за ислямските терористични групировки в спорния граничен район Кашмир. Ройтерс отбелязва, че въпреки натиска на произраелски групи в САЩ Държавният департамент не е включил палестинските власти в този списък.
Броят на жертвите от терористични действия през 2000 г. се измерва с 405 убити и 791 ранени спрямо 233 убити и 706 ранени през 1999 г.

В-к Черно море, бр. 1012/2 май 2001 г.

{START_COUNTER}