Атентати в Турция (2003-2005 г.)

2005 г.
При бомбена експлозия загива полицай на 1 май 2005 г. в турския курорт Кушадасъ, на Егейско море. Бомбата е поставена в пакет до паметник на Ататюрк на крайбрежната алея. Заложеният експлозив се взривява докато полицаите се опитват да обезвредят бомбата. В резултат са ранени петима от служителите на реда. Един от тях умира по-късно в болница в Измир. Гръцката агенция АНА разпространява информацията, че отговорност за атентата поема организацията "Ястреби за освобождение на Кюрдистан", като се позовава на установената в Европа кюрдска агенция "Месопотамия". Групировката е близка до забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). ПКК води въоръжена борба за независима кюрдска държава в югоизточна Турция над 20 години. В този конфликт загиват над 37 000 души.
След атентата турската полиция разпространява предупреждение до всички области в Турция за вероятни нови бомбени атентати. На 7 май 2005 г. в град Мерсин, Южна Турция са задържани двама терористи от Кюрдската работническа партия с 537 г пластичен експлозив С4. При обиск в домовете им са намерени материали, необходими за приготвянето на бомби. Вероятни цели на атентаторите са държавни учреждения.
На 10 юли 2005 г. при взрив са ранени 20 души в турския курорт Чешме. Двама от ранените са чужденци. Ексползивът е бил поставен в контейнер за боклук пред филиал на банка на централен площад. Оказана е спешна медицинска помощ на ранените.
Шест дни по-късно (16 юли) отново курортно селище става обект на терористична изява. В маршрутно такси, движещо се към известен плаж в Кушадасъ се самовзривява жена камикадзе. Експлозията става, когато микробусът се намира на площад “Ататюрк”. Убити са петима души и са ранени над 14. По-голямата част от тях са чуждестранни туристи. Сред загиналите са една ирландка, една британка и трима турци. Впоследствие отговорност за атентата поема Кюрдската работническа партия ПКК.
На 23 юли 2005 г. при бомбена атака в заведение в Истанбул са ранени двама души. Единият е от тях е турист - от холандски произход, а другият е сервитьор в заведението и е от турски произход. Кафенето е разположено в близост до историческия мост Галата.
На 4 август 2005 г. двама души загиват и други четирима са ранени при експлозия в Истанбул. Взривът става в азиатската част на града. Не е установено дали експлозията се осъществява в резултат на избухване на бомба. По предварителни данни жертви на експлозията стават майка и дете. Те са били в автомобил по време на взрива и са си тръгвали от сватбено празненство.

2004 г.
На 10 март 2004 г. двама души загиват и други шест са ранени, когато двама въоръжени атентатори нахлуват в сградата на масонската ложа, която се намира в азиатската част на града и откриват огън по посетителите на ресторанта, който се намира в сградата.
На 3 май 2004 г. в Бурса и Истанбул са арестувани общо 24 активисти на екстремистката организация Ансар Ал Ислам, свързана с терористичната мрежа Ал Кайда. Арестуваните в гр. Бусра са 16, а в Истанбул – 8. Те са проучвани от турските спецслужби в продължение на месец. Предполага са, че са участвали в планирането на атентатите, осъществени около срещата на върха на НАТО в Истанбул в края на юни.
На 17 май три бомби избухват пред офисите на британската банка HSBC в Истанбул и Анкара, часове преди пристигането на Тони Блеър в Турция. Причинени са материални щети, няма пострадали при атентата.
На 14 юни 2004 г. бомба избухва в азиатската част на Истанбул. Съобщено е, че при взрива е ранен един човек.
На 19 юни 2004 г. два взрива избухват в Истанбул в рамките на половин час. В резултат на експлозиите е ранен един човек. Избухват близо до офисите на две банки в азиатската част на града.
Дни по-рано при взрив на мост в Истанбул е ранен полицай. Отговорност за атентата поема ляво-ориентирана екстремистка групировка. В медиите се разпространяват предположения, че извършените атентати са свързани с предстоящата седмица по-късно среща на висши държавни служители към НАТО в Истанбул.

2003 г.
На 15 ноември 2003 г. в квартал Бейоглу в Истанбул избухват експлозии пред синагогите "Неве Шалом" и “Бет Израел”. Убити са повече от 23 човека, а ранените са над 300. Трагедията става в празничния за евреите ден Шабат, в 9:30 сутринта. Терористичните актове са извършени с коли - бомби, които избухват почти едновременно.
На 20 ноември 2003 г. взрив избухва в пред Главния офис на британската банка HSBC в Левент 1. Няколко минути по късно е взривена кола - бомба пред британското консулство. Сградата е почти разрушена. Загиват 61 човека, включително генералният консул на Великобритания Роджър Шорт, бивш британски посланик в България през периода 1994 - 1998 година, а повече от 600 са ранени.Отговорността за атаките е поета от терористичната мрежа „Ал Кайда" и турската ислямистката групировка „Ислямски фронт на бойците на Великия изток".
Двама от заподозрените за бомбените атентати в Истанбул са задържани в иракски затвор. След бомбените атентати петима от организаторите на дейността на терористичната организация Ал Кайда в Туция се прехвърлят в Ирак. Според сведения на турското разузнаване трима от тях загиват при самоубийствени атентати в Багдад, а други трима се намират в иракския затвор “Абу Гариб” към 2005 г. Турските власти отправят искане за екстрадирането им, за да бъдат съдени в Турция.

http://focus-news.net

{START_COUNTER}